Surgical Options
home
Select Language

Darmaandoeningen:

Darmkanker, Diverticulitis, Colitis Ulcerosa, Ziekte Van Crohn, Anale Verzakking

Behandelingsopties

Afhankelijk van het type aandoening of het stadium, kunnen artsen een colectomie of een low anterior resectieprocedure aanbevelen. Deze ingrepen worden hieronder toegelicht.

Colectomie: Er zijn verschillende soorten operaties die kunnen worden uitgevoerd aan de darm.

  • Colectomie/Darmresectie: chirurgen verwijderen het door ziekte aangetaste deel van de darm en hechten de achterblijvende gezonde ingewanden weer aan elkaar.
  • Colectomie aan de Rechterzijde: de operatie wordt aan de rechterzijde van de darm uitgevoerd.
  • Colectomie aan de Linkerzijde: de operatie wordt aan de linkerzijde van de darm uitgevoerd.
  • Colectomie aan de Colon Sigmoides: de operatie wordt aan de colon sigmoides uitgevoerd (linkeronderhelft van de darm vlak voor de endeldarm) Totale colectomie: de gehele dikke darm wordt verwijderd tijdens de operatie

Low Anterior Resectie: Voor patiënten waarbij darmkanker wordt geconstateerd, kan de chirurg beslissen een low anterior resectie (LAR) uit te voeren. Tijdens de operatie verbindt de chirurg de enkeldarm met de dikke darm na het verwijderen van de kanker. Als het door ziekte aangetaste deel of de kanker zich te dicht bij de anus bevindt, kan het zijn dat de chirurg genoodzaakt is om de enkeldarm, anus en delen van de colon sigmoides te verwijderen. Dit heet een abdominoperineale resectie of APR.

Chirurgische Methodes

Hieronder wordt een aantal veelvoorkomende chirurgische methodes op een rijtje gezet die kunnen worden aangeraden:

Open Chirurgie: bij open chirurgie maken artsen een grote incisie in de buik. De exacte grootte van de incisie hangt af van het type ingreep dat wordt uitgevoerd. Bij een open operatie (ook wel laparotomie genoemd) kunnen artsen tijdens de operatie bij belangrijke organen komen en deze voelen.

Minimaal-Invasieve Operatie

Laparoscopie: bij een laparoscopie staat de chirurg naast de patiënt en opereert via een paar kleine incisies met behulp van lange, rechte instrumenten en een kleine camera. De driedimensionale high definition-camera (3D HD) geeft een vergroot beeld van de binnenkant van het lichaam van de patiënt. De camera verstuurt beelden naar een videoscherm in de operatiekamer als hulpmiddel voor de artsen tijdens de operatie.

Robotchirurgie: bij een operatie met behulp van een robot zit de chirurg aan een bedieningspaneel naast de patiënt en bestuurt hij of zij de instrumenten welke kunnen buigen en draaien. De chirurg maakt gebruik van een 3D HD-camera, welke een vergroot beeld geeft van de binnenkant van het lichaam van de patiënt. Het systeem zet alle handbewegingen om in kleine, nauwkeurige bewegingen van de instrumenten in het lichaam van de patiënt.

Het systeem zet alle handbewegingen om in kleine, nauwkeurige bewegingen van de instrumenten in het lichaam van de patiënt. Chirurgen die met behulp van een robot opereren kunnen dit via een aantal kleine snedes in de buik.


Belangrijke Informatie Voor Patiënten
Bij elke ingreep kunnen ernstige complicaties optreden, tot aan overlijden toe. Resultaten van de operatie kunnen per individu verschillen. Patiënten dienen met hun arts te beslissen wat het beste voor hen is. Patiënten en artsen dienen alle beschikbare informatie over chirurgische en niet-chirurgische opties te bekijken om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Alle afgebeelde mensen zijn modellen, tenzij anders staat aangegeven. © 2015 Intuitive Surgical. ON 1024166 Rev A 12/15