Surgical Options
home
Select Language

Gynaecologische Aandoeningen:

Fibroomachtige Tumoren

Een baarmoederfibroom (vleesboom) is een goedaardige (niet-kankerachtige) tumor die in het baarmoederslijmvlies in en/of buiten de baarmoeder groeit. Baarmoederfibromen komen het meest voor bij vrouwen tussen 30 en 40 jaar oud, maar kunnen op elke leeftijd voorkomen.

Er kan sprake zijn van één of meerdere fibromen. Fibromen kunnen na verloop van tijd toenemen in grootte en aantal, maar kunnen na de menopauze ook slinken. Niet alle vrouwen met fibromen hebben klachten. Als er wel sprake is van klachten, zijn dit bijvoorbeeld ernstige menstruele bloedingen, pijn in het bekken, vaak moeten plassen en moeilijk zwanger raken.

Er bestaan niet-operatieve behandelingen voor fibromen, zoals afwachten, geneesmiddelen en hormoontherapie.

Operaties en ingrepen die worden uitgevoerd bij vrouwen met fibromen zijn bijvoorbeeld embolisatie van de baarmoederslagader (baarmoederslagaders worden geblokkeerd om de bloedstroom te stoppen), endometriumablatie (baarmoederslijmvlies wordt verwijderd met behulp van extreme hitte of kou), hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) en myomectomie (verwijdering van fibromen zonder de baarmoeder te verwijderen). De behandeling en operatieve opties zijn van veel factoren afhankelijk, waaronder de leeftijd, klachten en algehele gezondheid van de patiënt, en of er nog een kinderwens is. Voor meer informatie over veelvoorkomende operatieve behandelingen voor baarmoederfibromen raadpleegt u het onderstaande gedeelte 'Behandelingsopties'.

Behandelingsopties

© 2015 Intuitive Surgical. Tous droits réservés. PN 1023049 Rev A 10/15