Surgical Options
home
Select Language

Gynaecologische Aandoeningen:

Endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel wordt implantaat of laesie genoemd en wordt meestal in het bekkengebied gezien. In zeldzame gevallen kan het weefsel ook in andere delen van het lichaam groeien. Hoewel het slijmvlies normaal gesproken elke maand wordt afgestoten, blijven implantaten op hun plaats en worden niet afgestoten.

Endometriose wordt meestal bij vrouwen tussen 25 en 35 geconstateerd, maar kan op elk willekeurig moment tijdens de vruchtbare levensfase van een vrouw voorkomen. Voor veel vrouwen geeft dit geen klachten. Endometrium-implantaten kunnen echter onregelmatige bloedingen, onvruchtbaarheid en pijn veroorzaken. Milde tot ernstige pijn is de meestvoorkomende klacht, bijvoorbeeld pijn tijdens de menstruatie, de geslachtsgemeenschap en ontlasting, maar ook pijn in de onderrug of de buik.

Een aantal niet-operatieve behandelingen voor endometriose is geneesmiddelen, hormoontherapie en/of aanpassing van de levensstijl. Een operatie voor vrouwen met endometriose is bijvoorbeeld endometriumablatie (baarmoederslijmvlies wordt verwijderd met behulp van extreme hitte of kou), embolisatie van de baarmoederslagader (baarmoederslagaders worden geblokkeerd om de bloedstroom te stoppen) of hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder). Voor meer informatie over veelvoorkomende operatieve behandelingen voor endometriose raadpleegt u het onderstaande gedeelte 'Behandelingsopties'.

Behandelingsopties

Alle afgebeelde mensen zijn modellen, tenzij anders staat aangegeven. © 2015 Intuitive Surgical. ON 1023078 Rev A 12/15