Surgical Options
home
Select Language

Gynaecologische Aandoeningen:

Verzakking van Organen in het Bekken

Verzakking van organen in het bekken is een aandoening die optreedt als de spieren en banden die de organen in het bekken ondersteunen, verzwakken. Het gevolg hiervan is dat deze organen (baarmoeder, vagina, baarmoederhals, urinebuis of endeldarm) verschuiven ten opzichte van hun normale positie.

Een ernstige verzakking van de baarmoeder kan ervoor zorgen dat de baarmoeder in de vagina zakt. Dit kan ertoe leiden dat het bovenste gedeelte van de vagina in het vaginale kanaal of zelfs buiten de vagina zakt. Sommige vrouwen met een verzakking van de organen in het bekken hebben geen klachten. Anderen ervaren een gevoel alsof ze op een bal zitten, een trekkend gevoel in het bekken, pijn in het bekken of de buik, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, weefsel dat buiten de vagina zakt, blaasinfecties, vaginale bloedingen, ongewone uitscheiding, constipatie of moeten vaak plassen.

Voorbeelden van niet-operatieve behandelingen voor verzakking van de pelvisorganen zijn bekkenbodemoefeningen en/of een vaginaal pessarium (hulpmiddel voor ondersteuning van het bekkengebied). Een operatieve behandeling voor verzakking van de organen in het bekken is sacrocolpopexie. Tijdens deze ingreep wordt chirurgisch gaas gebruikt om de betreffende organen in hun natuurlijke positie te houden. Voor meer informatie over veelvoorkomende operatieve behandelingen voor verzakking van organen in het bekken raadpleegt u het onderstaande gedeelte 'Behandelingsopties'.

Behandelingsopties

Alle afgebeelde mensen zijn modellen, tenzij anders staat aangegeven. © 2015 Intuitive Surgical. ON 1023079 Rev A 12/15