Surgical Options
home
Select Language

Gynaecologische Aandoeningen:

Kanker, Abnormale Bloedingen in de Baarmoeder, Fibromen (vleesbomen), Endometriose, Verzakking van Organen in het Bekken

Behandelingsopties

Behandelingsopties voor gynaecologische aandoeningen zijn meestal afhankelijk van het type aandoening, het stadium of de ernst ervan, en de algehele gezondheid, persoonlijke voorkeur en leeftijd van de patiënt. Hieronder wordt een aantal veelvoorkomende operatieve behandelingen op een rijtje gezet die kunnen worden aangeraden.

Open Chirurgie: bij open chirurgie maken artsen een grote incisie in de buik. De exacte grootte van deze snede hangt af van het soort ingreep dat wordt uitgevoerd. Bij een open operatie (ook wel laparotomie genoemd) kunnen artsen tijdens de operatie bij belangrijke organen komen en deze voelen.

Minimaal-Invasieve Operatie

Operatie via de Vagina: deze operatie wordt uitgevoerd via een snede in de vagina van de patiënt. De chirurg kan via deze snede aangetaste organen en/of weefsels opereren en verwijderen, waarna de vagina met hechtingen wordt gesloten.

Laparoscopie (“kijkoperatie”): bij een laparoscopie staat de chirurg naast de patiënt en opereert via een paar kleine incisies met behulp van lange, rechte instrumenten en een kleine camera. De driedimensionale high definition-camera (3D HD) geeft een vergroot beeld van de binnenkant van het lichaam van de patiënt. De camera verstuurt beelden naar een videoscherm in de operatiekamer als hulpmiddel voor de artsen tijdens de operatie. Bij een goedaardige (niet-kankerachtige) baarmoederverwijdering (hysterectomie) kan de chirurg een kleine snede maken in de navel, waardoor hij/zij kan opereren.

Operatie met behulp van een robot: bij een operatie met behulp van een robot zit de chirurg aan een bedieningspaneel naast de patiënt en bestuurt hij of zij de instrumenten welke kunnen buigen en draaien. De chirurg maakt gebruik van een 3D HD-camera, welke een vergroot beeld geeft van de binnenkant van het lichaam van de patiënt. Het systeem zet alle handbewegingen om in kleine, nauwkeurige bewegingen van de instrumenten in het lichaam van de patiënt.

Chirurgen die met behulp van een robot opereren kunnen dit via een aantal kleine snedes in de buik. Bij een goedaardige (niet-kankerachtige) baarmoederverwijdering kan de chirurg via één kleine snede in de navel opereren.


Belangrijke informatie voor patiënten:
Bij elke ingreep kunnen ernstige complicaties optreden, tot aan overlijden toe. Resultaten van de operatie kunnen per individu verschillen. Patiënten dienen met hun arts te beslissen wat het beste voor hen is. Patiënten en artsen dienen alle beschikbare informatie over chirurgische en niet-chirurgische opties te bekijken om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

Alle afgebeelde mensen zijn modellen, tenzij anders staat aangegeven. © 2015 Intuitive Surgical. ON 1023080 Rev A 12/15