Surgical Options
home
Select Language

Urologische aandoeningen:

Obstructie van de Urinebuis

De nieren zijn twee kleine organen die in de buikholte aan beide zijden van de wervelkolom liggen. De nieren produceren urine en verwijderen op die manier giftige bijproducten en overtollige vloeistoffen uit het lichaam om de kritieke balans van zouten, kalium en zuur te handhaven. Wanneer er een obstructie plaatsvindt, kan het zijn dat er geen symptomen zijn. Sommige obstructies worden pas tijdens onderzoeken voor andere aandoeningen opgemerkt. Indien er wel symptomen zijn, kunnen hier onder meer buikpijn of veranderingen bij het urineren onder vallen. De ingreep voor het verhelpen van de obstructie staat bekend als pyeloplastie. Voor meer informatie over veelvoorkomende soorten ingrepen bij obstructie van de urinebuis raadpleegt u het onderstaande deel 'Behandelingsopties'. Veel voorkomende nieraandoeningen zijn:

Obstructie in de urinewegen: de obstructie kan zich overal in de urinewegen voordoen. Een obstructie in de urinewegen kan ernstige gevolgen hebben, zoals infecties en nierstenen. Als er niets aan wordt gedaan, kan dit leiden tot chronische pijn en beschadiging aan de nier.

Obstructie van de urineleiders: de urineleiders zijn de kleine buisjes waardoor de urine van de nieren naar de blaas gaat. Normaal is er één urineleider per nier, maar soms heeft een nier twee urineleiders. Er zijn vele redenen voor het ontstaan van obstructies in de urineleiders, zoals littekenweefsel van nierstenen, eerdere chirurgische ingrepen of door afknelling door andere nabijgelegen organen die door een ziekte zijn aangetast. Voordat u voor een bepaalde behandeling kiest is het belangrijk om met een arts de verschillende oorzaken en aandoeningen die het functioneren van de urineleiders beïnvloeden te bespreken.

UPJ-obstructie (bij kinderen en volwassenen:deze obstructie bevindt zich op de plaats waar de urineleider samenkomt met het nierbekken (ureteropelvische junctie of UPJ). Bij kinderen is dit de meest voorkomende oorzaak van obstructie in de urineleider. Toch kan het voorkomen dat de obstructie pas geconstateerd wordt wanneer de persoon volwassen is. De UPJ is het punt waar de trechter die de urine uit de nieren afvoert, aansluit op de urineleider (buis die urine naar de blaas afvoert). Bij UPJ-obstructie gaat het om een gedeeltelijke obstructie. De urine kan worden afgevoerd vanuit de nier, maar de nier produceert meer urine dan de urineleiders kunnen verwerken. Hierdoor hoopt de urine zich in de nier op. Dit 'oprekken' van de nier kan pijnlijk zijn.

BehandelingsoptiesVoor meer volledige informatie gaat u naar: http://patients.uroweb.org/

Alle afgebeelde mensen zijn modellen, tenzij anders staat aangegeven. © 2015 Intuitive Surgical. Alle rechten voorbehouden. ON 1023082 Rev A 12/15