Surgical Options
home
Select Language

Urologische aandoeningen:

Niertumoren/Nierkanker

Een niertumor kan goedaardig (niet-kankerachtig) of kwaadaardig (kankerachtig) zijn. Nierkanker kan ontstaan in de kleine buisjes binnenin de nier. Deze buisjes bevinden zich in het midden van de nier waar de urine zich verzamelt. De buisjes worden gebruikt om het bloed te filteren. De meest voorkomende soort nierkanker wordt niercelkanker genoemd.

Nierkanker wordt op verschillende manieren behandeld, waaronder observatie, bevriezing of verwarming van de tumor of de chirurgische verwijdering van de tumor.

Als chirurgisch verwijderen wordt aanbevolen, kan de nier in sommige gevallen worden gespaard door alleen de tumor te verwijderen. Dit is afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor. Deze procedure wordt een gedeeltelijke nefrectomie genoemd. Als de chirurg vaststelt dat de hele nier verwijderd dient te worden, heet dit een radicale nefrectomie. Voor meer informatie over veel voorkomende soorten ingrepen bij de nier raadpleegt u het onderstaande deel 'Behandelingsopties'.

Helaas zijn er bij nierkanker vaak geen symptomen in de vroege fase van de aandoening. Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen wanneer u één van deze symptomen ondervindt:

  • Bloed in uw urine
  • Een knobbel in uw buik
  • Gewichtsverlies dat u niet kunt verklaren
  • Pijn in uw zij
  • Verlies van eetlust

BehandelingsoptiesVoor meer volledige informatie gaat u naar: http://patients.uroweb.org/

Alle afgebeelde mensen zijn modellen, tenzij anders staat aangegeven. © 2015 Intuitive Surgical. Alle rechten voorbehouden. ON 1023083 Rev A 12/15